Úvodní strana Aktuality Archiv aktualit 2014/2015

Archiv aktualit 2014/2015

Okresní kolo ve volejbale

13.11.2014

Ve čtvrtek 13. 11. 2014 pořádala naše škola okresní kolo ve volejbale. Z původně přihlášených 5 družstev se soutěže zúčatnila pouze družstva GY Letohrad, GY Česká Třebová a naše základní škola. Vítězem se stalo GY Česká Třebová, které reprezentovali výhradně volejbalisti tamního oddílu. Naše družstvo ve složení Nela Beranová, Honza Aliger, Lukáš Elčkner, Matěj jeřábek, Pepa Macůrek, Jakub Nesejt, Milan pošepný, Michal Renčín, Jára Rybka a Matouš Zachař podalo velice bojovný výkon, za který se rozhodně nemusí stydět a obsadilo 2. místo. 
Celkové výsledky naleznete zde >>> 

Školní kolo v plavání

11.11.2014

V úterý 11. 11. 2014 proběhlo v KPB školní kolo v plavání, kterého se zúčastnilo 60 dětí z 8. tříd druhého stupně. U šestých a sedmých tříd si nejlépe vedli 7. B u dívek a 6. B u chlapců. Mezi osmými a devátými třídami zvítězila družstva 8. A. Nejrychlejšími plavci se stali - na 50m kraul Nela Beranová (39,0) a Lukáš Elčkner (37,0), na 50 prsa Nikola Žďárská (58,4) a Jaroslav Rybka (52,9), na 50m znak - Jana Vaňousová (48,3) a Matěj Ráb (50,7).
Celkové výsledky naleznete zde >>> 

Den s knihou a hudbou 1. B

05.11.2014

Ve středu 5.11.2014 prožili žáci 1. stupně na Základní škole Bratří Čapků „Den s knihou a hudbou“. Starší děti se hned po ránu naladily rytmickými melodiemi swingového orchestru Základní umělecké školy Jaroslava Kociana „Black Band“, jehož koncert navštívily. V tom samém čase mladší děti vyslechly ve škole koncertík spolužáků z 5.A. Divadélko s názvem „Kniha“ sehráli žáci 2. třídy pod vedením paní učitelky Radky Skřivánkové. Ve zbývajícím dopoledním čase se všechny třídy věnovaly besedám, předčítání, hádankám, vyprávění a také samozřejmě návštěvě školní knihovny. Běžné vyučování tak bylo zpestřeno zajímavými kulturními zážitky.

Školní kolo ve skoku vysokém

04.11.2014

V úterý 4. 11. 2014 proběhla v naší tělocvičně školní soutěž ve skoku vysokém. Těchto závodů se zúčastnilo 25 dívek a 29 chlapců z druhého stupně. Všichni skokani předvedli velice dobré výkony a zaslouží uznání.
Komu se vedlo nejlépe:
Mladší žákyně - 1. místo - Eliška Mašková (118 cm); 2. místo - Karolína Bucháčková (114 cm); 3. místo - Katka Šmídová (114 cm)

Starší  žákyně - 1. místo - Kamila Vaňousová (145 cm); 2. místo -Katka Hrdinová (142 cm); 3. místo - Marta Pirklová (130 cm)
Mladší žáci - 1. místo - Martin Paukert (130 cm); 2. místo - Ivo Batrla (126 cm); 3. místo - Ondra Beran (118 cm)
Starší žáci - 1. místo - Tomáš Kubát (155 cm); 2. místo - Jakub Valtera (148 cm); 3. místo - Jaroslav Rybka (148 cm)

Celkové výsledky naleznete zde >>> 

Slámuj, sádruj, drátuj

30.10.2014

Ve čtvrtek 30.10.2014 se na naší škole konala výjimečná akce „Slámuj – Drátuj – Sádruj“. Po podzimních prázdninách žáci zasedli do lavic jen na krátkou dobu tří vyučovacích hodin a po obědě se už všichni zapojili do připravených aktivit, ve kterých si ověřili svou nápaditost a zručnost. Skupinky dětí se rozptýlily před školou a na školním dvoře, kde se ze slámy postupně „rodila“ rozmanitá zvířata, na která byli jejich autoři náležitě pyšní. V přízemí budovy školy děti s nadšením pracovaly se sádrou, drátky, korálky a barevným papírem. Výsledky jejich snažení v podobě krásných originálních výrobků byly hodné obdivu. Tvoření si mohli vyzkoušet nejen žáci a jejich rodiče, ale i každý, kdo u školy nepřehlédl velké zvíře ze slámy, čilý ruch a plno zábavy. I přes chladné podzimní počasí se na tvářích zúčastněných objevily překvapené pohledy, jak nádherné věci dokáží šikovné ruce vyrobit, a rozzářené úsměvy nás opět ujistily o tom, že setkávání je v životě velmi důležité.

Petra Mihulková

Okresní kolo ve stolním tenise

22.10.2014

Ve středu 22. října se v herně "Na kopečku" uskutečnilo okresní kolo ve stolním tenise. Naší školu reprezentovali nejlepší hráči ze školního kola. V mladších žácích to byli Vladimír Votava, Jiří Popel , Matěj Šmíd a ve starších žácích Matěj Jetmar, Milan Pošepný a Matěj Jeřábek. Přestože se naši žáci utkali především s registrovanými borci, určitě neudělali naší škole ostudu, když obsadili 4. a 6. místo.

Čapíci rádi sportují

03.10.2014

„Čapíci letos opět skvěle zabodovali ve skvělých soutěžích. Bylo to jako na čapí olympiádě. Když jsem třídil flašky, cítil jsem se jako pravý popelář.“ „Bolely mě nohy jako rytíře s železným brněním, jak jsem skákal v tom pytli.“ Tak a ještě jinak komentovaly naše děti páteční klání na školním hřišti. Popisovaly každoroční podzimní akci, která se uskutečnila v pátek 3. října. I letos jsme uspořádali pro naše žáčky prvního stupně celou plejádu sportovních her - skákání v pytlích, válení obručí, shazování kuželek, lovení rybiček, sbírání pet lahví, házení do hrnce, poznávání věcí apod. Děti soutěžily v družstvech a pečlivě dbaly na zapsání bodů za každou splněnou disciplínu, kterých bylo celkem deset. Družstva zvládla s velkým nadšením všechny aktivity, a tím si zasloužila ocenění za podané výkony. Tímto děkujeme Městu Ústí nad Orlicí za finanční podporu, bez níž by tento projekt nemohl být uskutečněn.

Jana Urbanová

Dny zdravého životního stylu

26.09.2014

DNY ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU

Ve dnech 24.-26.9.2014 již tradičně proběhla našimi žáky každoročně vítaná akce Dny zdravého životního stylu. Během tří dnů žáci druhého stupně opustili své pevně dané rozvrhy hodin a pravidelnou školní výuku nahradily aktivity zaměřené na první pomoc, psychologické a sociální dovednosti, sportování, rozmanité praktické činnosti a rozšíření vědomostí o zajímavé poznatky. Některé činnosti probíhaly přímo ve škole pod vedením pedagogů, jiné vedli pracovníci Českého červeného kříže, Střední zdravotnické školy v Ústí nad Orlicí, Střediska výchovné péče Mimózy a další externí spolupracovníci. Děti si z pestré škály rozmanitých aktivit odnesly nové zkušenosti, prověřily si své schopnosti a dovednosti a objevily nové možnosti trávení volného času.

Veliké poděkování patří Městu Ústí nad Orlicí a rodičům zúčastněných žáků za finanční podporu této zajímavé akce.

Jitka Kučerová

Adaptační kurz 6. A, 6. B

05.09.2014

V prvním týdnu nového školního roku se konal adaptační kurz šestých ročníků. Žáci 6.A a 6.B strávili dva dny na Orlické chatě U Rampušáka nad Zemskou bránou a v krásné přírodě absolvovali pestrý program, během kterého se seznámili s novými spolužáky a učiteli a také si formou her a společenských aktivit vyzkoušeli, jak si dokáží poradit v různých, mnohdy i náročných situacích.

Tato akce má každoročně velkou podporu vedení školy a velmi příznivý ohlas dětí:

„Bylo to zábavný a potkal jsem nový lidi.“ Tomáš Felgr (6.A)

„Bylo to fajn a byly tam i dobré hry. Ondřej Švestka (6.A)

„Mně se líbilo prolejzání pavučinou a noční hra. Filip Botek (6.B)

„Velice se mi líbilo, když jsme hráli hry v klubovně, a hodně mě bavilo, že jsme byli v lese.“ Antonín Puš (6.B)

„Bylo to moc zábavný a bavilo mě to, ale škoda že to bylo tak krátký. Margarita Hotra (6.A)

„Moc se mi to líbilo. Bylo to fajn. Nejvíc se mi líbilo, že jsme hráli spoustu her.“ Kateřina Lamborová (6.B)

„Super! Moc jsem si to užila.“ Simona Havlová (6.A)

1 2 3 4 5 6
Rychlé odkazy