Prázdninová družina 2017

Družina o prázdninách

Vážení rodiče,

oznamujeme Vám, že druhým rokem v době prázdnin otevíráme školní družinu pro 5 - 15 dětí naši základní školy (1. - 5. ročník).

Rozhodli jsme se o využití dvou termínů, kdy již naše školní jídelna připravuje školní obědy a žáci je mají možnost čerpat za snížené stravné. Stejně tak nám již ŠJ dle zájmu připraví i zdravé svačinky.

Více informací a přihláška ke stažení zde

Pondělí 21.8.
Prázdninovou družinu jsme letos pojali opět tematicky - Zvířátka z celého světa. Náš první den zahajujeme vzájemným seznámením a hrou v herně. Po dopolední svačince si vyprávíme o Asii a formou hádanek hledáme ukryté zvíře. Z papíru pak tvoříme stojan na pastelky a tužky, výtvory jsou krásné. Společně pak odcházíme do školní jídelny, kde si pochutnáváme na špagetách se sýrem. Odpolední odpočinek si užíváme u čtené pohádky. Po zasloužené siestě si zazpíváme písničku Zoo, doprovázenou klavírem a hrou na tělo - pohybem. Děti poté přidají i hru na drobné hudební nástroje. Je z nás hotová kapela J  Po náročném vystoupení odcházíme do Wolkerova údolí, kde probíhají kolektivní hry. Po zhoupnutí a průlezkách sledujeme na rybníku model válečné lodi, který byl doplněn zajímavou přednáškou o lodních vlajkách. Vracíme se do družiny, kde nás čeká spousta hraček a zajímavých her. Prožili jsme krásný den a už se těšíme na zítřek.

Úterý 22.8.
Den zahajujeme hernou a přípravou na společné tvoření "zvířecích potvůrek". Tentokrát jsme si povídali o Africe. Z kartonu a barevných papírů stříháme "nebezpečnou" mouchu Tse-tse a jedovatého pavouka. Práce nám jde od ruky :-) Po výborném guláši máme spousty energie a po čtené pohádce si jdeme zazpívat a lehce zatančit, opět za doprovodu klavíru. Poté vyrážíme do Minizoo, které se chystáme důkladně prozkoumat. Mise se povedla :-) 
Cesta do Cakle nám rychle utekla - tam nás čekala schovaná zvířátka a zasloužené hřiště. Po sladké odměně spěcháme zpět do družiny. 

Středa 23.8.
Ráno zahajujeme turnajem ve fotbálku a skládáním puzzlat. Po svačince nás čeká povídání o Jižní a Severní Americe - dotváříme a zdobíme mouchu Tse-tse, každý dle své fantazie. Nalepíme zuby příšerkám a zvířátka jsou na světě. Shlédneme úryvek z animované pohádky "Příšerky s.r.o", poté naplníme bříško dobrým obědem a přečteme si pohádku. U klavíru nás čeká veselá písnička "Máme doma příšeru" a hurá ven za dalším dobrodružstvím. Odpoledne trávíme na Kociánce, kde je největším lákadlem voda - skvělé osvěžení v horkém dni. Nezapomínáme na pitný režim, svačinku a odpočatí odcházíme zpět do družiny. 
 
Čtvrtek 24.8.
Pro dnešní den jsme si vybrali povídání o oceánu, Austrálii a Severním a Jižním pólu. Děti nadšeně skládají ze zažehlovacích korálků zvířátka, která pak můžou využít jako zápich do květináče, nebo přívěsek na klíče. Plynule přecházíme na oběd a z knihy "Žofka ředitelkou Zoo" si přečteme legrační příběh. Sbalíme batůžky, pití, svačinku, piknikovou deku, důležité dobrůtky a cestou si ještě pochutnáme na osvěžující točené zmrzce. V Cakli si najdeme nejkrásnější místečko, kde rozložíme deku a připravíme hostinu jako na hradě. Chvíle si zpestříme napínavou hrou Dooble. Čas nám rychle utekl a chystáme se k odchodu. Cestou zpátky si zazpíváme a zahrajeme hry. Odpolední družinka nám končí s úsměvem na rtech, neboť nám cestou zpátky do družiny na pozdrav odpovídá troubením a máváním dvacet devět protijedoucích řidičů. 

Pátek 25.8.
Závěrečný, poslední den prázdninové dužiny věnujeme tématu o Evropě. Povídáme si o domácích mazlíčcích a tvoříme zvířátka z vlny a plsti. Děti jsou velmi šikovné a tvůrčí. Po obědě rozdáme všem účastníkům zasloužené diplomy, sladkou odměnu a po pohádce si vyrábíme barevné papírové loďky. Některé děti si troufnou i na parník. Na Kociánce totiž proběhnou odpolední závody. Která loďka asi vyhraje? 
Letošní prázdninová družina byla výjimečná: poutavé téma, šikovné děti, dobrá nálada a jako bonus překrásné počasí. Co víc si přát :-)

Nakoukněte, co se dělo v Prázdninové družině vloni >>>

Fotogalerie

Rychlé odkazy